Самозащита със сълзотворен спрей

Видове сълзотворен спрей

Самозащита със сълзотворен спрей

Използването на сълзотворен спрей е един от най-популярните и най-разпространени начини за самозащита при нападения от хора или животни. Флаконите са компактни и лесни за пренасяне, а употребата им не изисква нито специални познания, нито специални умения.

Видове сълзотворен спрей 1
Видове сълзотворен спрей според съставките

Повечето видове сълзотворен спрей функционират по един и същ начин, обезвреждайки опасността, без да причиняват трайни наранявания, което ги прави идеално решение за осигуряване на личната безопасност навсякъде и по всяко време.

Сълзотворен спрей: състав

            Съществуват различни разновидности сълзотворен спрей. Разработването им датира отпреди няколко десетилетия, но днес те са достъпни за закупуване от страна на всеки човек, който иска да се погрижи за своята безопасност. Най-разпространените флакони със сълзотворен спрей при пръскане образуват мъгла или са под формата на гел. Среща се и сълзотворен спрей като пяна, както и някои видове, които пръскат тънка, но концентрирана струя. Макар че имат различен вид, разновидностите сълзотворен спрей обикновено съдържат една и съща основна съставка – Oleoresin Capsicum. Това е екстракт от специфичен сорт люта чушка, който се смесва с други химически вещества, за да предизвика ефект на силно парене. Капсаицинът може да бъде открит в по-голямата част от флаконите сълзотворен спрей в различна концентрация, измервана по скалата на Сколвил за лютивина. Всеки сълзотворен спрей, съдържащ капсаицин, е много по-лют от най-разпространените видове люта храна, така че ефектът от използването му е светкавичен и безотказен.

Сълзотворен спрей с UV боя

Видове сълзотворен спрей 2
Видове сълзотворен спрей според марката

            Много флакони със сълзотворен спрей съдържат и някаква форма на маркировъчно боядисване, най-често под формата на UV боя. Тази добавка в състава на повечето видове сълзотворен спрей не е случайна – тя позволява нападателят да бъде разпознат впоследствие, защото оставя върху него невидим отпечатък. Така използването на сълзотворен спрей не само може да помогне в рискова ситуация, но и да позволи по-лесното разпознаване на агресора. Самият сълзотворен спрей не може да бъде отмит с вода – съставката Oleoresin Capsicum има мазна основа, която не реагира на стандартните опити за почистване. Ако човек иска да прекрати действието на един или друг сълзотворен спрей, или трябва да изчака то да отмине, или да използва специално предназначени за целта почистващи кърпички.

Разгледайте разнообразието от спрейове за самозащита на нашия сайт.

Сълзотворен спрей: състав

Сълзотворен спрей с UV боя

Споделете тази публикация